Gratis verzending vanaf 50,- in NL

Binnen 2 dagen in huis

Maak je eigen merguez worstjes

Onlangs kwam mijn neefje logeren en ooit had ik beloofd om samen worsten te maken. Kinderen vergeten dit soort dingen niet. Dus de vraag kwam al behoorlijk snel: “Morgen gaan we toch worsten maken?” Ik beloofde dat als de slager darmen op voorraad had, we worsten zouden maken.

Merguez worstjes worden normaal gesproken met lams- of schapenvlees gemaakt, ik koos voor half om half. Mocht je het toch met lam of schaap willen maken, zorg dan dat de verhouding tussen mager en vet vlees gelijk is, met te weinig vet vallen de worsten namelijk uit elkaar.

We hadden zelf gehakt kunnen draaien, maar omdat dit de eerste keer was dat we worsten maakten, kozen we voor al gedraaid gehakt. Maar ook om tijd te besparen, aangezien de worsten maken wel even duurt. En zeker voor een kind. Spannend blijft het wel!

hoofdgerecht

ingrediënten

 • 1 kilo half om half gehakt
 • 2 tl zout
 • 0.5 el kaneel
 • 0.5 tl korianderzaad, fijngemalen in de vijzel
 • 0.5 tl komijnzaad, fijngemalen
 • 1 knoflook teen, fijn gehakt
 • 1 el cayenepeper
 • 4 el zoete paprikapoeder
 • half handjevol verse koriander, fijn gehakt
 • half handjevol verse peterselie, fijn gehakt
 • 1 tl peper

aan de slag

Leg alle onderdelen van de machine om worsten te kunnen draaien in de koelkast. Zo blijft het gehakt en de worsten, als je ze aan het draaien bent, gekoeld.

Zet vervolgens alle ingedriënten klaar en meng alles door elkaar. Doe dit met een vork, zodat het mengsel luchtig blijft.

Als alles goed gemengd is, maken we een klein bolletje en die bakken we in de pan. Op deze manier kun je proeven of het gehaktmengsel goed op smaak is.

Doe in de tussentijd de darm om de vulmond van de machine. Ik heb eerst het begin van de darm om de vulmond gedaan. Vervolgens laat je de kraan langzaam lopen en houd je de vulmond eronder: hierdoor wordt de darm met water gevuld. Hierdoor is het makkelijker om de twee meter lange darm om de mond te doen.

Nu de darm om de vulmond zit, kunnen we de worsten gaan draaien. Dit kun je het beste met zijn tweëen doen. De één doet de gehakt in de machine en de ander begeleid de worst en draait de worst één keer wanneer de deze op lengte is. Hierdoor maak je een sliert of slinger van de worsten.

Ga net zolang door tot de gehakt op is. Knip vervolgens de worsten los van elkaar.

Vries de worsten in of bereid ze direct.

Eet smakelijk!

 1. Wim

  Leuke blog.
  Merquezworstjes zijn mijn favoriet, maar 1 eetlepel cayennepeper op 1 kilo gehakt lijkt me wel heel erg veel, althans de cayennepeper die ik heb.

  • j t

   nou nee, ik hou wel van pittige merguez. dan is een eetlepel prima. precies zoals ik ze at toen ik jong was en in frankrijk op vakantie ging. vind juist de merguez van de nederlandse(islamitische)slager te mild en erg vlak.

 2. Ed

  Half om half gehakt?
  En waar is de harissa?
  Waardeloos recept!

 3. Peet

  beste Ed,
  Lees het recept en je komt er achter dat de gebruikte kruiden de basis vormen van…….tromgeroffel…….Harissa.
  En half om half gehakt is voor iedereen toegangkelijk.

 4. Michael

  Gisteren 2 kilo merguez gemaakt
  van lamsvlees.
  Ik miste alleen een ei per kg vlees en 10% vocht. Zonder die twee was er geen goede binding.
  Het kruidenmengsel is echter geweldig!

 5. Martine

  Hoi! Wij hebben vrijdag deze worstjes gemaakt en het recept was voor ons perfect! Zelf gehakt gemaakt van schouderkarbonade en speklappen. Ik had een gehaktmolen en vulset voor de Kitchenaid cadeau gedaan aan mijn vriend en voor ons was het de eerste keer worst maken. Super geslaagd, dit recept gaan we vaker maken!

plaats een reactie:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.