Gratis verzending vanaf 50,- in NL

Binnen 2 dagen in huis

Zelfgebakken speltbrood

Na veel frustratie over ongerezen deeg, niet krokante korsten en baksteenbrood heb ik eindelijk een goed recept voor zelf gebakken brood! Hoera!

ontbijt, lunch, snack, bijgerecht
ca. 2 uur rijzen
5 minuten bereiden
35 minuten koken

ingrediënten

  • 1 tl zout
  • 250 g speltmeel
  • 250 g speltbloem
  • 7 g droge gist
  • 2 el lijnzaad of zonnebloempitten
  • 320 g handwarm water

aan de slag

Doe zout meel, bloem, gist, zaden/pitjes en water in de kom van je keukenmachine (je kunt het ook met de hand doen, maar dat duurt wat langer). Zorg er voor dat zout en gist niet direct met elkaar in contact komen, want dan rijst je deeg minder goed. Kneed alles een paar minuten met de machine tot het deeg een elastische consistentie heeft.

Bestuif een roestvrijstalen kom met wat meel en leg er de deegbal in. Span er plasticfolie over en laat 1 uur rijzen op een warme plaats, totdat het volume van het deeg is verdubbeld. Omdat wij een nogal tochtig huis hebben, zet ik de kom in de oven op 50 graden Celsius.

Haal de kom uit de oven. Los het deeg voorzichtig op een met bloem bestoven werkblad. Kneed heel kort de lucht uit het deeg en vorm een bal, waarbij je de randen aan de onderzijde verstopt. Doe terug in de kom, dek af met plastic en zet nu 40 minuten in de oven.

Haal de kom uit de oven en leg er eventueel nog een schone theedoek over, zodat er geen warmte ontsnapt. Zet een braadslee op de bodem van de oven en giet tot de helft vol met water. De stoom zorgt ervoor dat je broodje straks een krokante korst krijgt. Doe ook al vast de bakplaat waarop je het brood straks zult bakken in de oven, zodat deze goed heet wordt. Sluit de oven en zet de temperatuur op 220 graden Celsius.

Als de oven op temperatuur is, haal je het deeg voorzichtig uit de kom. Leg het snel (maar verbrand je niet, voorzichtig!) op de bakplaat en schakel de temperatuur terug naar 200 graden Celsius.

Bak het brood een minuut of 35, of totdat het hol klinkt als je er op klopt.

Net als ander brood kun je ook dit speltbrood invriezen. Snijd het dan, als het helemaal is afgekoeld, in boterhammen en verppak in een plastic zak. Dan heb je altijd een lekker bammetje achter de hand!

Zelfgebakken speltboterhammen

plaats een reactie:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.