Gratis verzending vanaf 50,- in NL

Binnen 2 dagen in huis

24 september 2013 • door Maarten van Gelder

Food tour door Noord-Frankrijk

Op de terugreis vanuit Frankrijk zijn we nog langs een verschillende plekken geweest, sommigen lagen toevallig op de route, anderen waren al eerder ontdekt.

Halverwege de weg naar huis overnachtten we bij de boer, die wat producten uit de streek, zoals honing, verkocht.

Aangezien de avond ervoor de kaasmakerij al gesloten was, deden we de volgende morgen een tweede poging. En met succes! De Fromagerie van Auxon was open. Het werden een Chaource, Soumaintrain en Le Petit Affine.

De bestemming van de dag was Amsterdam, maar onderweg werden we alsmaar verleid door heerlijke producten die op ons pad kwamen. We konden het daarom ook niet weerstaan om een goeie maaltijd voor de avond bij elkaar te sprokkelen. Bij de patisserie in Troyes lagen twee Tartelettes au Citron op ons te wachten.

Twee jaar geleden probeerden we door zoveel mogelijk dorpen in de Ardennen te rijden, om ons verblijf in la douce France nog wat te rekken. Tijdens die tocht kwamen we toevallig bij een slager in Thin-Le-Moutier uit. Paul Bodart is specialist in Boudin Noir, ofwel bloedworst.

Ook dit jaar konden we het niet laten om er even langs te rijden. Tijdens de rit naar Thin-Le-Moutier zag Iris een appelboom, afgeladen met blozend fruit. Mmm, appeltjes bij het hoofdgerecht, dat is een goeie. Binnen de kortste keren hadden we een heel mand vol met appeltjes.

Na wat omzwervingen kwamen we aan bij de boucherie. Die bleek gesloten tijdens de lunch. En niet één uurtje. Aan het einde van de middag zou de slager weer open gaan! Helaas, pindakaas, volgend jaar beter. Dan maar genoegen nemen met een foto van de boucherie, toen plotseling… De slager nieuwsgierig naar buiten kwam om te kijken wie er een foto van zijn zaak maakte. Hij vroeg ons waar we voor kwamen. In eerste instantie voor de overheerlijke paté, maar de rest van onze koelbox werd ook gevuld met allerlei lekkere dingetjes. En bij zelf geplukte appeltjes hoort natuurlijk varkensvlees. Nadat de volledige maaltijd bij elkaar was vergaard, konden we met een gerust hart doorrijden naar Nederland.

plaats een reactie:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.