Gratis verzending vanaf 50,- in NL

Binnen 2 dagen in huis

Wilde dorade in zoutkorst

Deze klassieker wil ik je niet onthouden. In principe kun je iedere vis gebruiken, zolang die nog niet geschubd is. De schubben beschermen het visje, waardoor het vlees  niet voltrekt met zout. Doordat je de vis toedekt met zout, gaart hij in zijn eigen vocht, maar wordt het overtollige vocht opgenomen door het zout. Als je de vis bijvoorbeeld in aluminiumfolie wikkelt en in de oven klaarmaakt, wordt het vaak te vochtig. Resultaat van het zout: een perfect sappig visje, dat haast niet mis kàn gaan. Je kunt de buik vullen met plakjes citroen, maar dat heeft het niet nodig. De dorade is erg lekker met gestoofde venkel, maar smaakt ook goed met zelfgemaakte ratatouille.

hoofdgerecht
voor 2 personen
5 minuten bereiden
20 minuten koken

ingrediënten

voor 2 personen
 • 1 hele dorade, schoongemaakt, niet geschubd
 • ongeveer 1 kg grof zeezout

aan de slag

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Neem een ovenschaal of braadslee, waar de vis net in past.

Vis-zoutkorst-oven

Strooi een derde van het zeezout over de bodem, leg de vis er op en verspreid de rest van het zout over de vis. Hij moet helemaal bedekt zijn.

Zet 20 minuten in de oven en haal voorzichtig het zout van de vis. Eet smakelijk!

Dorade-vissengraat-olijfhouten-plank

 1. Mirjam

  Dit recept ga ik eerdaags proberen. Alleen vraag ik me af of het zout niet gemengd moet worden met eiwitten. Ook lees ik in andere recepten dat de vis geschubd moet worden. Ik weet het even niet meer. Vriendelijke groet, Mirjam.

 2. Maarten van Gelder

  Hoi Mirjam,
  je kunt het zout met eiwitten mengen, dat zorgt ervoor dat het zout één geheel wordt, maar is niet nodig. En gescrubd zou ik niet doen, want dan trekt het zout in de vis en wordt het wel heel zout. Als je de vis uit de oven haalt, dan kun je trek je zo de huid inclusief schubben eraf.
  Groet,
  Maarten

 3. Mirjam

  Oké, bedankt voor de reactie. Ik ga voor ongeschubd en zonder eiwitten.

 4. Mirjam

  Was verrukkelijk! ??

plaats een reactie:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.