Gratis verzending vanaf 50,- in NL

Binnen 2 dagen in huis

Poisson en papillotte

Onlangs werd ik getipt over de sympathieke crowfunding actie van Jan en Barbara Geertsema om een fileerlokaal te bouwen op de haven van Lauwersoog, naast Proeflokaal ’tAiland. Het vissersechtpaar wil op deze manier meer mensen betrekken bij de kustvisserij. Naast het sponsoren van dit goedige initiatief besloot ik alvast een lekker visje op de markt aan te schaffen. Het werd een wildgevangen harder uit Franse wateren. Niet gefileerd, wèl in een jasje.

hoofdgerecht
voor 2 personen
10 minuten bereiden
30 minuten koken

ingrediënten

voor 2 personen
 • 1 schoongemaakte harder van ca. 700 gram
 • olijfolie
 • zeezout
 • bosje dille
 • 130 ml crème fraîche (ca. 4 eetlepels)
 • peper
 • 130 ml witte wijn (ik gebruikte Chardonnay)
 •  
 • Extra benodigdheden:

 • een flink stuk bakpapier of bij gebrek aluminiumfolie

aan de slag

Verwarm de oven op 200 graden Celsius. Spoel de schoongemaakte vis af onder de kraan en dep droog met keukenpapier.

Pak vier keer de lengte van de vis aan aluminiumfolie en vouw dubbel. Leg de vis in het midden en wrijf van binnen en buiten in met wat olijfolie. Bestrooi met zeezout en stop de buikholte vol met dille. Verdeel de crème fraîche over de vis en draai er wat zwarte peper over.

Romige-harder-en-papillotte

Sluit het pakketje, maar houd de kant van de staart nog even open. Hier giet je, net voor je hem in de oven schuift, de wijn in (de eerste stappen kun je dus al van te voren doen). Zorg er voor dat je de vis niet te stevig inpakt. Het is de namelijk de bedoeling dat de vis wordt gestoomd met de wijn. De stoom heeft de ruimte nodig om te circuleren, zodat het hele vis gaar wordt.

Leg het pakketje in een ovenschaal en schuif die in de oven. Na ongeveer 25 à 30 minuten is het visje klaar (afhankelijk van het formaat). Controleer dit door heel voorzichtig (de stoom die ontsnapt is héét) het pakketje te openen. Is het vlees wit, dat kun je aan tafel. Is het nog wat parelmoerkleurig, zet hem dan nog 5 minuten in de oven.

 1. En Eg

  Wat Poisson en Papillotte betreft: dank voor het recept. Het is echter niet aan te raden om hier aluminium voor te gebruiken. Dit materiaal kan een metaalsmaak afgeven en bij een vrije zure wijn is het mogelijk dat de buitenkant van het aluminium oplost . Niks mis met alumnium maar combineer het niet met zuur. Het alternatief is ouderwets bakpapier. Vandaar ook papillotte 😉
  Met vriendelijke groet, En, Keizer Ottostraat 58, 1402 VT Bussum

  • Maarten van Gelder

   Bedankt voor de goede toevoeging, bakpapier is ook veel beter, maar ik denk dat we het toen niet hadden. Met deze informatie kunnen de andere bezoekers dan ook wat, ik heb het recept ook direct aangepast. Nogmaals dank.

plaats een reactie:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.