Gratis verzending vanaf 50,- in NL

Binnen 2 dagen in huis

Een makkelijk 7-gangen kerstdiner

ingrediënten

aan de slag

De kerstdagen komen er weer aan. Familie, vrienden, eten. Onvermijdelijk moet er gekookt gaan worden. Ik gebruik het woord onvermijdelijk omdat het vaak met zoveel stress gepaard gaat. Dit jaar gaan we het anders doen en kan jij dus als kok ook gezellig aan tafel zitten. Met een goede voorbereiding zet je dit 7 gangen menu heel ontspannen op tafel.

Mosseltartaartje

Coquilles St. Jacques au Pastis

Venkelsoep met gegrilde Portobello

Met verse kruiden gevulde lamsbout geserveerd met Gratin Dauphinois

Kaasplankje

Overheerlijke cheesecake met rode vruchtencompote

Koffie met een gevulde koelkastcake

Voorbereiding is het halve werk

Maak een volledige boodschappenlijst en haal de dag voor het diner alles wat je  nodig hebt in huis. Mijn kaasboer adviseert mij dan altijd de kaas buiten de koeling te bewaren. Zo kan de kaas nog narijpen. Maak die dag ook al vast je cheesecake. Als de taart in de oven staat, maak je de koelkastcake. Verpak de zoete desserts en bewaar die in de koelkast. Dit bevordert de smaken en maakt de cheesecake lekker stevig. Als je nog zin hebt kun je daarna je soep alvast maken.
Wacht met het marineren van de portobello’s tot een paar uur voor het diner. Als de paddenstoelen in de marinade staan, kun je de gratin dauphinois maken en bakken. Ook de mosselen kun je van tevoren maken, en afgedekt in de koelkast zetten. Smeer je lamsbout in met olijfolie en maak hem oven-klaar.

Tegen de tijd dat je gasten aan tafel zitten, zet je de lam in de oven. Nu hoef je voor de eerste gang alleen het bordje op te maken. Probeer voor elke gang alles wat je nodig hebt, klaar te leggen en na elke gang de keuken weer netjes te maken. Zo voorkom je chaos, heb je genoeg ruimte en is de afwas aan het einde van het diner beperkt.

Zet als je de soep opwarmt de grillpan aan voor de portobello. Na de soep te hebben verorberd, zet je de gratin in de oven. Deze heeft ongeveer een half uur nodig om op te warmen en kan gewoon naast de lamsbout in de oven. Als je bout al klaar is, kun je hem warm houden in aluminiumfolie.

Haal na het hoofdgerecht de cheesecake, vruchtencompote en chocoladecake uit de koelkast, zodat ze op kamertemperatuur komen. Geniet van de kaas, vervolgens van de cheesecake en top af met koffie en chocola. Makkelijk, toch?

plaats een reactie:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.